23 Ekim 2008 Perşembe

Mandalinanın Faydaları

  • Kanı temizler.
  • Sinirleri yatıştırır.
  • Damar sertliği, felç ve gripte faydalıdır.

Sumak ve Faydaları

  • Hazmı kolaylaştırır. Hazımsızlığı ve iştahsızlığı giderir.
  • İshali keser.
  • Kandaki şeker miktarını düşürür.
  • Fazlası kabızlık yapar. Tansiyonu yüksek olanlar kullanmamalıdırlar.

Semizotunun Faydaları

  • Mide ve bağırsak kanamalarında ve kanlı idrarda faydalıdır.
  • Kanı temizler.
  • Vücuda serinlik verir.
  • Şeker hastalarının susuzluğunu giderir.
  • İdrar söktürür.
  • Kabızlığı giderir.
  • Zayıflamaya faydalıdır.
  • Dalak hastalıklarında şikayetleri geçirir.
  • Uykusuzluk, sinirlilik ve zihin yorgunluğunda faydalıdır.
  • Lapası, yanık ve apsede rahatlık verir.

Enginarın Faydaları

  • Kandaki üre ve kolestrolü düşürür.
  • İdrar söktürür.
  • Kandaki şeker miktarını ayarlar. Şeker hastaları için çok faydalıdır.
  • Bedeni ve ruhi bitkinliği giderir. Vücuda dinçlik verir. Sinirleri güçlendirir.
  • Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler.
  • Böbreklerdeki kumların dökülmesine yardım eder.
  • Karaciğer hastalıklarının çabuk geçmesini sağlar.
  • Sarılıkta faydalıdır.
  • Romatizmanın şikayetlerini geçirir.
  • Mide ve bağırsakları temizler.
  • İshali keser.
  • Emzikli kadınlar, böbreklerinde veya mesanelerinde itihap olanlar yememelidir.

14 Ekim 2008 Salı

Biberiyenin Faydaları

  • Kuşdili otu olarak da bilinen biberiye, 1-2 m yüksekliğinde, kışın yapraklarını dökmeyen bir bitkidir.
  • Yapraklar ve çiçeklerinden uçucu yağ, tanen, acı maddeler, organik asitler ve glikozit elde edilir.
  • Mide ve barsak uyarıcısı, idrar söktürücü ve safra artırıcı etkisi vardır.
  • Uçucu yağ, uyarıcı olarak haricen kullanılır.
  • Ayrıca hazımsızlığı giderir.
  • Çarpıntıları keser.
  • Migrene iyi gelir.
  • İdrar ve adet söktürür.

Fesleğenin Yararları

  • Öksürüğü keser.
  • Baş dönmesini durdurur.
  • Arı sokmasında faydalıdır.
  • Ağız yaralarını tedavi eder.
  • Fesleğen kokusu, sivrisinek ve tahtakurusu gibi haşaratları kaçırır.

Kantaronun Faydaları

  • Çayı kuvvet verici, iştah açıcı, ateş düşürücü ve hazmı kolaylaştırıcı olarak verilir.
  • Ayrıca astım ve mide ağrılarında da faydalı olduğu bilinir.

Keçiboynuzunun Yararları

  • Olgun meyveleri gıda olarak kullanılır.
  • Kuru meyvelerin temizlenmiş unu özellikle süt çocuklarının mide ve barsak bozukluklarında kullanılır.
  • Ayrıca göğsü yumuşatır ve balgam söker.
  • Sigara tiryakileri için faydalıdır.

Lavantanın Faydaları

  • Lavanta çiçeği, kuvvet verici, idrar söktürücü ve romatizmaya karşı çay halinde kullanılır.
  • Çok iyi bir koku vericidir.
  • Haricen yatıştırıcı olarak da kullanılır.

Papatya Çayının Faydaları

  • Çiçek durumu başları, çiçek açmadan önce toplanarak gölgede kurutulur.
  • Çay halinde sabahları aç karnına bir bardak içilebilir.
  • İdrar çoğaltıcı, iştah açıcı, yatıştırıcı ve gaz söktürücü etkilere sahiptir.
  • Basur memelerinde ağrı kesici, tedavi edici etkiye sahiptir.

Nanenin Yararları

  • Yaprakları çay halinde yatıştırıcı, midevi, gaz söktürücü, bulantıyı giderici olarak kullanılır.
  • Bunun yanında çeşitli ilaçların terkibinde kullanıldığı gibi, yaprakları çiğ veya kurutulmuş olarak yemeklere konur.
  • Nane esansı, çok miktarda zehir etkili olmasına karşılık az miktarı mide ağrılarına ve bulantılara karşı kullanılabilir.
  • Nane uçucu yağı da oldukça fazla kullanılan bir yağdır.

Adaçayının Faydaları

  • Mide ve bağırsak gazlarını giderir.
  • Mide bulantısını keser.
  • Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
  • Boğaz, bademcik ve dişeti iltihaplarını giderir.
  • Göğsü yumuşatır.
  • Astımdaki sıkıntıları geçirir.
  • İdrar ve ter söktürür.
  • Banyo suyuna katılıp yıkanılırsa zindelik verir.
  • Günde, 3 kahve fincanından fazla içilmemelidir.

7 Ekim 2008 Salı

Sumak ve Faydaları

  • Salata ve yemeklerde sıkça kullandığımız sumak, lezzetli bir baharat olmasının yanı sıra çok faydalıdır.
  • Kabız edici, kan kesici, antiseptik etkili olup, ayrıca boğaz ve diş etleri hastalıklarında gargara halinde kullanılır.
  • Sumak meyveleri de tanen, uçucu yağ ve organik asitler ihtiva eder. Baharat olarak çok kullanılır.

Karabiberin Faydaları

  • Kışın özellikle çorbalara bolca karabiber koyarız. Bu, nefesi açar ve içimizi ısıtır.
  • Karabiber ayrıca iştah açar, hazmı kolaylaştırır.
  • Mide ve barsaklardaki mikropları öldürür.
  • Enerji verir. Afrodizyak özelliği vardır.

Kahvenin Yararları ve Zararları

  • Kahvede kafein alkoliti vardır. Kafeinin az miktarının damarları genişletmek suretiyle uyarıcı etkisi vardır. Kalbi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylaştırır, böbrek damarlarını genişleterek idrarı çoğaltır, solunumu hızlandırır. Kanı beyne çekerek, beynin faaliyetini arttırır ve narkotiklerle zehirlenmelere karşı kullanılır.
  • Fazla miktarda alındığında uyarıcı etki fazlalaşır, kalbin çarpıntısını arttırır, kulakların uğuldamasına sebep olur.

Salepin Faydaları

  • Kış geldiğinde içimizi ısıtan salep çok faydalıdır.
  • Öksürük ve bronşite faydalıdır.
  • Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar.
  • Zihni çalıştırma gücünü arttırır.

Melisa Çayının Faydaları

  • Yatıştırıcı özelliğiyle strese birebirdir.
  • Yapraklar yatıştırıcı, gaz söktürücü, terletici ve antiseptik etkilere sahiptir.
  • Huzursuzluk ve sıkıntıları giderir.
  • Hafıza zayıflığına faydalıdır.
  • Baş dönmesi ve kulak çınlaması gibi şikayetleri keser.
  • Hazımsızlık, baş ağrısı ve migrende de faydalıdır.

Kuşburnunun Faydaları

  • Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostudur.
  • Vücuda dirilik sağlar.
  • 100 gram kuşburnunda bir sandık portakala eşdeğer C vitamini vardır.
  • İyi bir raşitizm ilacı, etkin bir kan temizleyicisidir.
  • Güçlü bir kurt düşürücü ve bağırsak yumuşatıcısıdır.
  • Mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluklarına karşı faydalıdır.
  • Romatizma ağrılarını giderir.
  • Basur tedavisinde iyi sonuç verir.

Ihlamurun Faydaları

  • Kış aylarında sıkça tükettiğimiz ıhlamur çiçeği, yatıştırıcı, idrar söktürücü, göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücü olarak çay halinde kullanılır.
  • Ihlamur çiçeği banyosunun da yatıştırıcı bir özelliği vardır.
  • Balla karıştırılıp içilirse mide ülserine faydalıdır.
  • Kan dolaşımını düzenler.

Böğürtlenin Faydaları

  • Yapraklar çiçek açmadan toplanır, gölgede kurutulur.
  • Yapraklarda tanen ve organik asitler ihtiva eder.
  • Hafif kabız edici özelliği olmakla beraber; diş etleri, bademcik ve boğaz iltihaplarinda, ishal ve basurda kullanılmaktadır.