29 Mayıs 2008 Perşembe

Hindibanın Yararları

  • İdrar söktürür.
  • Egzama, güneş yanıkları, akrep ve arı sokmasında faydalıdır.
  • Balgam söktürür.
  • Böbreklerdeki kumların dökülmesine yardımcı olur.
  • Vücuda kuvvet verir.

İncirin Yararları

  • Bağırsakları çalıştırır.
  • Enerji verir.
  • Yüksek kan basıncını düşürür.
  • Kemik yoğunluğunu arttırır.

Yaban Mersininin Yararları

  • Yaban mersini, yaşlanma sürecini yavaşlatır.
  • Bazı tip kanserlere yakalanma riskini azaltır.
  • Kanın kolestrol seviyesini düşürür.
  • Cilde iyi gelir; kolajeni bozulmaktan koruyan antosiyaninler açısından zengindir.
  • Mide yanması ve çeşitli mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

28 Mayıs 2008 Çarşamba

Nanenin Faydaları

  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Gaz söktürür.
  • Karaciğer yetersizliğini giderir. Safra akışını düzenler.
  • Mide ağrılarını keser.
  • Bağırsak spazmını giderir.
  • Nefes almayı kolaylaştırır.
  • Astım, grip, bronşit ve öksürükte faydalıdır.
  • Sinirleri kuvvetlendirir. Heyecanları ve korkuyu yatıştırır. Sinirsel kalp çarpıntılarını keser.
  • Kusmayı önler.
  • Migren, uykusuzluk ve baş dönmelerinde faydalıdır.
  • El ayak titremesi, dil tutukluğu, felç ve uykusuzlukta kullanılır.
  • Kalbi kuvvetlendirir.
  • Anne sütünü artırır. Sütle şişen memelerin şişini indirir.
  • Aybaşı kanamalarının düzenli ve ağrısız olmasını sağlar.
  • Soğuk algınlığında faydalıdır.
  • Bağırsak solucanlarının düşürülmesinde yardımcı olur.
  • İdrar söktürür.
  • Mide ülseri ve gastriti olanlar fazla kullanmamalıdır.

Ebegümecinin Yararları

  • Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser.
  • Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  • Kabızlığı giderir.
  • Mide bulantısı ve kusmaları önler. Mide ağrısını keser.
  • Ateşi düşürür.
  • Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Burun tıkanıklığını giderir
  • Nezle, bronşit, nefes darlığı tedavisinde kullanılır.
  • Burun kanamasını durdurur.
  • Dişeti hastalıklarını tedavi eder.

Cevizin Yararları ve Bademin Yararları

  • Yakın zamana kadar ceviz ve bademin, yağlı oldukları için zararlı oldukları sanılırdı. Ancak yapılan klinik çalışmalar, ceviz ve bademin sağlıklı bir diyetin parçası olduklarını gösterdi.
  • Ceviz ve bademdeki yağlar, sağlığa faydalı yağlardır (tekli ve çoklu doymamış yağ içerirler).
  • Düzenli olarak haftada en az 5 tane ceviz veya badem yiyenlerde, kroner kalp hastalığı daha az görülmekte ve kalp krizinden ölüm % 48 daha az olmaktadır.
  • Klinik çalışmalar, badem yiyenlerde kan total kolestrolünde % 4-12 ve kötü kolestrol denen LDL kolestrolünde % 6-15 oranında düşme olduğunu saptamıştır.
  • Cevizde, omega-3 yağ asitleri vardır ve bu yağ asidi, kalp krizine karşı koruyucudur. Kalp atım bozukluklarını önler.
  • Avuç içi kadar ceviz 2 gram omega-3 yağ asidi sağlar.
  • Cevizin içinde bulunan folat vitamini, E vitamini ve potasyum da kalp hastalığına karşı korur.
  • Badem ve ceviz tüketimi Tip 2 şeker hastalığının ortaya çıkması olasılığını düşürür.

26 Mayıs 2008 Pazartesi

Melisanın Yararları

  • Mide ve bağırsak ağrılarını keser.
  • Kalbi kuvvetlendirir.
  • Hazımsızlık, baş ağrısı ve migrende faydalıdır.
  • Melankoli, sara, başdönmesi, kulak çınlaması ve sinir krizlerinde şikayetleri ortadan kaldırır.
  • Bayılmalarda kullanılır.
  • Mide ve bağırsak gazlarını söker.
  • Aybaşı ağrılarını keser ve aybaşı kanamalarını düzenler.
  • Huzursuzluk ve sıkıntıları giderir.
  • Hafıza zayıflığında faydalıdır.

Biberiyenin Yararları

  • Hazımsızlığı giderir.
  • Çarpıntıyı keser.
  • Baş dönmesini keser.
  • Astım, bronşit ve kansızlıkta faydalıdır.
  • Burkulmalarda ve deri yaralarında da haricen kullanılır.
  • İdrar ve adet söktürür.

Anasonun Faydaları

  • Hazmı kolaylaştırır.
  • İştahsızlığı ve yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir.
  • Mide ve bağırsak gazlarını söktürür, idrarı artırır.
  • Kusmaları ve ishali keser.
  • Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Ancak, aybaşı kanamaları ve hamilelik döneminde kullanılmaz. Anne sütünü artırır.
  • Sinirleri yatıştırır. Migren ağrılarını keser. Beyin yorgunluğunu giderir. Uyku verir.
  • Kalbi kuvvetlendirir. Kan dolaşımının düzenli olmasını sağlar.
  • Astım, nefes darlığı ve bronşitte görülen şikayetleri giderir. Öksürüğü keser.
  • Fazla miktarda kullanıldığı zaman uyuşukluk verir.

Alıçın Yararları

  • Asabi çarpıntıları giderir.
  • Sinir bozukluğunu geçirir.
  • Yüksek tansiyonu düşürür.
  • Uykusuzluğu giderir.
  • Kalbi kuvvetlendirir.
  • Damar sertliği ve göğüs nezlesinde faydalıdır.

Sarımsak ve Faydaları

  • Kronik bronşit, sindirim problemleri, romatizma, kas ve organ ağrıları ve yüksek kan basıncı (yüksek tansiyon) öncelikli kullanım alanlarıdır.
  • Sarımsağın, mide ve bağırsakları güçlendirici, mikropları ve virüsleri yok edici etkisi oldukça önemlidir.
  • Öncelikle bacak, göz arkası ve beyin damarları olmak üzere, tüm damarları genişleterek, daha iyi beslenmelerini ve böylece, hızlı yaşlanmamalarını sağlar.
  • Sarımsak, organizmayı ve bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur.

Keten Tohumunun Faydaları

  • Kandaki kötü kolestrolü orta derecede azaltır.
  • Antioksidan etki göstererek oksijen yanma ürünlerini yok eder.
  • İltihabı önleyici, kan şekerini ve tansiyonu hafif derecede düşürücü özellikleri de vardır.
  • Yapısında, % 41 yağ, % 28 posa, % 21 protein vardır. Yağının % 55'ini omaga-3 yağ asitleri oluşturur.
  • Şeker hastaları tarafından da kullanılabilir.
  • Posası nedeniyle kabızlığı da önler. Bağırsak hareketlerini arttırır.
  • Günde bir tatlı kaşığı keten tohumu, bir yan etkiye neden olmaksızın kullanılabilir.
  • Gebelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.
  • 10 çay kaşığından fazlası zehirlenmeye yol açabilir.

Kaynak: 99 sayfada sağlıklı ve dengeli beslenme, prof. dr. metin özata

24 Mayıs 2008 Cumartesi

Vanilyanın Yararları

  • Vücudu kuvvetlendirir.
  • Ateşi düşürür.
  • Cinsel gücü artırır.
  • Sinir bozukluğunu giderir.
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Bronşları temizler ve öksürük söktürür.

Kakulenin Yararları

  • Ferahlık verir.
  • İştah açar.
  • Mide rahatsızlıklarını ve gazları giderir.
  • Vücuda rahatlık verir.

Karanfilin Yararları

  • Karanfil tomurcukları, sindirim sistemi için faydalıdır. Mide bulantısına iyi gelir ve kusmayı önler.
  • Ağız kokusunu önler, tomurcuklar çiğnenerek kullanılır veya suda kaynatılarak içilir.
  • Ağrı kesici ve uyuşturucu etkisi vardır. Dişiniz ağrıyorsa, karanfil tohumunu ağrıyan dişinizin yanında bekletebilir veya karanfil yağı dökülmüş pamuğu dişinize bastırabilirsiniz.
  • Romatizmal ağrılara iyi gelir. Karanfil yağıyla ağrıyan eklemlerinizi ovabilirsiniz.

Dereotunun Faydaları

  • Yemek ve salatalarda kullanılır ve lezzet katar.
  • İştah açıp, kuvvet ve çeviklik kazandırır.
  • Bağırsak gazlarını giderir, hazmı kolaylaştırır.

23 Mayıs 2008 Cuma

Isırganotunun Faydaları

  • Karaciğer ve safra kesesi hastalıklarında, dalak hastalıklarında, solunum sistemi balgamlanmasında, mide kramplarında ve ülserlerinde, bağırsak ülserlerinde ve akciğer hastalıklarında önerilir.
  • Yaşlanmayla beraber gelen demir eksikliklerinde ve yorgunluk hallerinde faydalıdır.
  • Safra kesesi rahatsızlığı ve kansızlık durumlarında yararlıdır.
  • Ödemlerde, ısırganotu bedendeki fazla sıvıyı emer.
  • Kan yaptırıcı özelliği vardır.
  • Soğuk algınlığına yatkınlığı önler.
  • Damar tıkanıklıklarında yardımcıdır. Ayak banyosuyla, baldırdaki damar tıkanıklıklarına faydalıdır.
  • Isırganotunun yaprağından, kullanım amacına göre kökünden ve tohumundan ayrı ayrı çay yapılarak, kullanılabilir.

Kekik ve Faydaları

  • Kekik, çay halinde mide ağrılarına karşı, dolaşım uyarıcısı ve idrar söktürücü olarak kullanılır.
  • Yüksek dozlarda ise antiseptik ve kurt düşürücü olarak verilir.

Adaçayının Yararları

  • Bedeni güçlendirir, kalp krizi tehlikesini azaltır.
  • Gece terlemelerini azaltır, canlandırıcı etkisi vardır.
  • Karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir, gazı giderir.
  • Kanı temizleyici etkisi vardır.
  • Solunum organlarını ve mideyi temizler, iştah açar.
  • İshalde rahatlatıcıdır.
  • Adaçayının aşırı kullanımında kan basıncı yükselebilir.
  • Gebelik sürecinde kullanılmamalıdır.
  • Kullanım amacına bağlı olarak çay şeklinde demlenerek veya soğuk suya katılıp gargara yapılarak kullanılabilir.

20 Mayıs 2008 Salı

Papatyanın Faydaları

  • Şeker hastalarına iyi gelir.
  • Mide ve onikiparmak ülserinde yararlıdır.
  • Damar sertliğine faydalıdır.
  • El ve ayak çatlaklarında faydalıdır.
  • Kandaki şeker seviyesini düşürür.
  • Kanı temizler.
  • Kansere karşı korur.

Maydonozun Yararları

  • Maydanoz idrar söktürür.
  • İltihaplı yaraların iyileşmesini sağlar ve regl sancılarını keser, regli düzenler.
  • Yüksek tansiyona ve kalbe iyi gelir.
  • Kansızlığı giderir.
  • Kansere karşı koruyucu özelliği vardır.
  • Karaciğer şişliğini giderir, safra akışını kolaylaştırır. Vücuttaki zehirli maddelerin atılmasını kolaylaştırır. Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
  • Romatizmada faydalıdır.
  • Anne sütünü azaltır yani memelerin şişmesini önler.
  • Görme gücünü artırır.

Ginsengin Yararları

  • Karaciğeri, alkol tüketiminin, toksik ve çeşitli hastalıkların etkisinden korur.
  • Stresi azaltır. Stres ve depresyon altındaki vücut metabolizmasını koruyan bir tonik etkiye sahiptir.
  • Şeker hastalığının iyileşmesine yardımcı olur ve kandaki şeker, lipit ve kolesterol seviyesini düşürür.
  • Anemiye (kansızlık) karşı iyi gelir ve özellikle kanser hastalarında görülen kandaki bazı eksiklikleri giderir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kalp-damar sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır.

Rokanın Faydaları

  • İdrar söktürür ve karında biriken suyu boşaltır. Ayrıca kanın temizlenmesine yardımcı olur.
  • Sıtma ateşini düşürür.
  • Karaciğer ve dalak hastalıklarında faydalıdır.
  • İştah açar, hazmı kolaylaştırır.

Çamfıstığının Yararları

  • Çam kozalaklarından çıkarılan Çamfıstığı çok güçlü bir besin kaynağıdır.
  • Günde 25 grama kadar yiyebilirsiniz.
  • Bronşit, verem ve akciğer hastalıklarının iyileşmesinde önemli bir yardımcıdır.
  • Kalp hastalıklarında da faydalıdır.