28 Mayıs 2008 Çarşamba

Cevizin Yararları ve Bademin Yararları

  • Yakın zamana kadar ceviz ve bademin, yağlı oldukları için zararlı oldukları sanılırdı. Ancak yapılan klinik çalışmalar, ceviz ve bademin sağlıklı bir diyetin parçası olduklarını gösterdi.
  • Ceviz ve bademdeki yağlar, sağlığa faydalı yağlardır (tekli ve çoklu doymamış yağ içerirler).
  • Düzenli olarak haftada en az 5 tane ceviz veya badem yiyenlerde, kroner kalp hastalığı daha az görülmekte ve kalp krizinden ölüm % 48 daha az olmaktadır.
  • Klinik çalışmalar, badem yiyenlerde kan total kolestrolünde % 4-12 ve kötü kolestrol denen LDL kolestrolünde % 6-15 oranında düşme olduğunu saptamıştır.
  • Cevizde, omega-3 yağ asitleri vardır ve bu yağ asidi, kalp krizine karşı koruyucudur. Kalp atım bozukluklarını önler.
  • Avuç içi kadar ceviz 2 gram omega-3 yağ asidi sağlar.
  • Cevizin içinde bulunan folat vitamini, E vitamini ve potasyum da kalp hastalığına karşı korur.
  • Badem ve ceviz tüketimi Tip 2 şeker hastalığının ortaya çıkması olasılığını düşürür.

Hiç yorum yok: