9 Eylül 2008 Salı

Doğal Ürünlerden Nasıl Yararlanılır?

  • Gelişen şartlar, bir yandan yaşamımızı kolaylaştıran pek çok yeniliği hayatımıza sokarken, diğer yandan hareketsiz, stresli, kısacası sağlıksız bir yaşama zemin hazırlıyor. Doğal bitkisel ürünler bize bu konuda yarar sağlıyor, stres ve daha birçok konuda bize yardımcı oluyor. Bitkilerden insanların yararlandığı kısımlar çeşitlidir. Bazı bitkilerin tümüyle tüketimi insana yarar sağlar. Ama özellikle ilaç olarak kullanılmak istendiğinde kiminin kökünden, kiminin kabuğundan, kiminin yaprağından veya çiçeğinden, kimininse meyvasından ve tohumdan yararlanılır. Yararlı kısmı olgulaşıncaya kadar bekleyip o zaman koparmak ve toplamak dikkat edilecek önemli noktaların başında gelir. Taze olarak tüketilmeyen bitkilerin saklanabilmesi için kurutulması gerekir. Bazı bitkiler güneşte bazıları gölgede ve ılık havada kurutulur. İyi ve gerektiği gibi kurutulmamış bitkiler zamanla çürür ve besin değerini kaybederek işe yaramaz hale gelir.
  • ÇİÇEK TÜRÜ BİTKİLERİ NASIL TOPLAYIP SAKLAMALI? Çiçekler de tam olarak açıldıkları, en olgun hale geldiklerinde toplanırlar. Bazılarının renkli yaprak kısmı, bazılarının da bütünü koparılır. Güneş çiçeklerin renklerini ve iyileştirici özelliklerini yok edeceğinden gölgelik ve havalı yerlerde küçük demetler halinde kurutulurlar. Sonra yaprakları karanlık yerlerde kapalı kutular içinde saklanarak özelliklerini korumaları sağlanır.
  • KÖK TÜRÜ BİTKİLER NASIL TOPLANIP SAKLANIR? Kök tipi bitkilerin toplandıktan sonra, kurutulmadan önce çok iyi yıkanarak topraklı kısmından iyice temizlenmeleri gerekir. Yıkandıktan sonra suların süzülmesi ve kuruması için güneşe serilip bırakılan kökler daha sonra demetler halinde asılarak kurutulma işlemine tabi tutulur.
  • OT TÜRÜ BİTKİLER VE YAPRAKLARI NASIL TOPLAMALI? Bu tür bitkiler tam olgunlaşınca toplanırlar. Genellikle yaz mevsiminin haziran, temmuz, ağustos ayları bu işlem için ideal aylardır. Eğer aceleyle erken toplanırlarsa şifalı olma niteliklerini kaybederler. Çünkü içlerindeki suyun fazla olması kurutulmalarını zorlaştırır. Bu nedenle tam olgunken toplanıp kurutulmaları, erken veya geç kalarak şifalılık niteliğinin kaybolmasını engellemek gerekir. Yine iyi ve gerekli çabuklukta bir sürede kurutulabilmesi için yığın oluşmadan yayarak kurutulmaları gerekir. Ayrıca kurutuldukları yer direkt güneş olmayan, gölgelik ve havalı bir yerde olamlıdır. Bazı bitkiler kuru hava ile ısıtılan fırınlarda kurutulur.

Hiç yorum yok: